Afval materiaal -> grondstof

Bij Tolhuijs willen we laten zien dat afval ook een grondstof kan zijn. Zo proberen we fabrieken en consumenten meer bewust te maken dat je door een beetje creatief te zijn nog heel wat kan maken met een afval product. Zo veel zelfs dat je het als design in je huiskamer wilt hebben.
Zo transformeert Tolhuijs pallets in samenwerking met zijn partners hoogwaardige houten planken die gebruikt wordt voor onder andere onze tafelbladen en plankjes voor de FENCY. Hier onder een korte uitleg over het proces die hiermee gepaard gaat.

Pallets worden verzameld bij verschillende afval partners en in het magazijn te drogen gelegd.

De palletten worden gesloopt. Spijkers en metaal worden hierbij verwijderd. 


Als de planken van de pallet gehaald zijn, worden ze 4 kanten geschaafd. De kopse kanten worden recht afgezaagd en op lengte en dikte geselecteerd.

Nu volgt het lijmen. Eerst worden alle plankjes een eerste keer neergelegd tussen twee latten om een willekeurig patroon te krijgen. Met lijmklemmen worden alle latjes tegen elkaar aangeduwd.
 

Als de plaat droog is wordt de lijm verwijderd en worden onderlinge platen tegen elkaar aan bevestigd om een groter blad te krijgen.


Door ze nog eens te verzagen en glad te schaven worden ze getransformeerd tot tafelblad of Fency plankje. Lakken, schuren, lakken, klaar.
 

Wat denk jij? Waarom zouden we nieuwe materialen aankopen als er al zoveel materialen ter beschikking zijn? Onze geperst pallet hout is een heel mooi voorbeeld van hoe je een product kan ‘upcyclen’, en dus duurzamer kan produceren.